auteursfoto

Marjan Brouwers

Ik ben Marjan Brouwers, woon en werk in de stad Groningen. Van beroep ben ik schrijver van interviews, columns, brochures en andere teksten voor allerlei opdrachtgevers. Dat doe ik sinds september 2000 als zzp’er onder de naam Bureau Brouwers. Ik ben getrouwd met Thomas Ietswaart en samen hebben we twee dochters (Rozemarijn en Laura) en drie katten: Lizzy, Bella en Kees.

Van Groningen naar Den Haag en weer terug

Ik ben geboren in 1963 in het Groningse dorp Midwolde, zat op de middelbare school in Leek en ging op mijn 18de Engels studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na mijn studie deed ik van alles en nog wat: lesgeven, vertalen, redigeren en administratief werk totdat ik eind 1992 aan de slag kon als redacteur en bladenmaker. Niet in Groningen, maar in Den Haag, waar onze dochters zijn geboren. Ik werkte er bij Nationale-Nederlanden en een paar jaar later verkaste ik naar ING Bank in Amsterdam. In 2000 besloten we terug te gaan naar Groningen. Thomas vond hier een vaste baan en ik heb toen mijn tekstbureau Bureau Brouwers opgericht.

Over schrijven

Leegland is de eerste roman die verschijnt met alleen mijn naam erop. Het is dan ook niet mijn eerste boek. Samen met Jeannette van Ditzhuijzen schreef ik in 2007 Zicht op Kastelen, een boek over kastelen in Nederland. In mei 2016 verscheen onze roman Ren, Janina, ren!, een verhaal dat zich in Polen afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon in Janina Katz, een Joods meisje van tien jaar dat op de vlucht slaat voor de nazi’s en er alleen voor komt te staan. Geen verzonnen verhaal, maar gebaseerd op de herinneringen van Janina zelf.

En over Leegland

Schrijven heb ik altijd gedaan. Mijn eerste verhaal heette Kees heeft kans en stond achterop een rekenblaadje van de basisschool. Leegland schreef ik de afgelopen vijf jaar tussen de bedrijven door. Na de eerste versie legde ik het opzij om het boek over Janina te kunnen maken. Daarna kreeg ik de opdracht om een geschiedenisboek te schrijven voor de Hanzehogeschool Groningen: Van Meester tot Master. Maar juist dat boek bracht me in contact met Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage. Laat me maar eens wat meer lezen, zei hij. En zo stuurde ik hem Leegland toe, op 15 maart 2020. En kreeg ik het geweldige bericht dat hij het graag wilde uitbrengen. En zo is het gekomen…