Eerste reacties van lezers

Leegland ligt nu overal in de boekhandels en de eerste reacties van lezers komen nu binnen. Als schrijver kijk ik natuurlijk halsreikend uit naar die reacties, hopend dat de lezers het boek kunnen waarderen. Hieronder een compilatie van de eerste reacties die ik binnen heb gekregen. En gelukkig zijn ze allemaal positief!

Alex Fonck: “Ik heb het boek in één keer zonder pauze uitgelezen en heb er gisteravond en vannacht nog veel over nagedacht. Ik wist eerst niet zo goed wat te verwachten maar ik was echt compleet gegrepen door het boek. 
Senna Julius en Eva waren ontzettend geloofwaardig. Hoe hun wereld instort en de twijfel, verdriet, onzekerheid en angst die ze voelen daardoor. Maar ook hun hoop en blijdschap en verbazing over hun eigen gevoelens. Het was hier en daar echt roerend. Ook fijn was dat sommige dingetjes wel werden benoemd en uitgelegd maar anderen weer helemaal niet. Ik heb nooit echt het idee gehad dat ik informatie miste terwijl ik wel continu nieuwsgierig was naar de rest van de wereld die ik nog niet gezien had.”

Mirjam Tirion: “Ik ben ‘m aan het lezen, deels ’s nachts doorgelezen ?. Met een paar pennenstreken zet je een nieuwe wereld neer. Een boek met de vaart van een actiefilm. En de rest van de dag denk ik aan de mensen in het boek. Heel erg knap gedaan Marjan!”

Lucas Zandberg: “Normaal gesproken lees ik overdag fictie en ’s avonds non-fictie, maar ik was zo benieuwd naar hoe het verderging dat ik gisteravond je roman heb uitgelezen. Ik heb er erg van genoten. Ik denk dat het heel moeilijk is om een gegeven als Leegland zo op te schrijven dat de lezer erin kan meegaan. Dat heb je heel knap gedaan.” 

Wim van Hezel: “Ik heb Leegland al uitgelezen. Het nodigde meer dan genoeg uit om verder te lezen. Bijzonder verhaal. Mooi gecreëerd. Spannend boek (avonturenroman) met genoeg tempo van activiteiten/gebeurtenissen. En natuurlijk enkele katten en zeker een grote rode.”

Loes van Sloten: “Een diesel. Beetje moeizaam op gang komen, eindigen met tranen in de ogen. Mijn complimenten. Net als in Ren Janina, ren! geef je de personen iets wat heel erg aanspreekt. Dus, wil ik weten hoe het ze vergaat en vandaar ook die tranen.”

Syca Dam: “Zo, dat was nog eens een spannend boek! Vanaf de allereerste bladzijde werd ik in het verhaal gezogen. Wat een spanning, ik moest gewoon doorlezen. Het verhaal wordt vanuit verschillende hoofdpersonen in korte, vlot geschreven hoofdstukken beschreven, en die karakters komen ook al snel helemaal tot leven. Wie is er te vertrouwen en wie niet? En is er ook nog plaats voor liefde in deze verontrustende wereld? Die hele maatschappij die beschreven wordt zet je ook aan het denken … Zou dit echt mogelijk zijn in de toekomst ? Wie had er een jaar geleden het corona virus kunnen indenken? Maar schrijfster Marjan Brouwers had al zo’n soort virus bedacht toen ze dit boek schreef….. nog voor de huidige coronacrisis dus. Ik vind het een gouden greep om het verhaal gewoon in Nederland te situeren, maar dan in een heel ander Nederland, waarin Zwolle is veranderd in een fort, en het verre Amsterdam een eilandenrijk.. En bestaat dat ‘Leegland’ eigenlijk wel? Deze debuutroman heeft mij een paar hele fijne , ontspannende leesuurtjes gegeven, en Leegland smaakt eigenlijk nog wel naar meer!”

José de Boer-Niewöhner: “Wat mij betreft schrijf je een vervolg! Ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe het verder gaat ?

Hannah Ietswaart: “Leegland zou bij DWDD goed scoren. Ik ben er net in begonnen en kan het niet wegleggen. Een aanrader als je wilt weten hoe de wereld eruit kan zien voorbij de tipping points van veranderprocessen op het gebied van klimaat, maatschappij en gezondheid.”

Petra Fonck: “In één ruk uitgelezen. Vanaf begin tot eind pakkend verhaal en de vaart blijft erin zitten. Wat leest dit boek makkelijk weg. Top boek, Marjan!”

Tjarve Brouwers: “Vanaf de eerste bladzijde hield het boek me in zijn greep. Ik raakte direct in de ban van de personages en de wereld waarin zij zich bevonden. Het was onmogelijk om het boek weg te leggen en heb het dan ook in één ruk uitgelezen. Het is enige wat mij nu rest is wachten op een vervolg, want ben reuze benieuwd hoe het verder gaat. Enige minpuntje is dat Marjan me heeft laten weten dat een eventueel tweede deel nog wel even op zich laat wachten…”

Trenke Riksten-Unsworth: ” Een interessant boek! Wie is er fout? Wie is er goed? Wie kun je vertrouwen, als je soms niet eens zelf te vertrouwen bent? In de toekomst is Nederland een republiek met een dictator, zijn er soldaten en terroristen en liggen de meeste steden van ons land onder water. Een woeste wereld, waarin je het leven volgt van Senna, Julius en Eva. Hoewel het in het begin niet erg duidelijk is wie zij zijn en wat de situatie is, leef je direct met hen mee. Als je graag een feelgood romannetje wilt lezen, zit je bij “Leegland” niet goed. Deze roman is qua sfeer een beetje een kruising van The handmaid’s tale en Ren, Janina, ren! Wil je meeleven met mensen in een andere wereld, die gruwelijke dingen meemaken en hun spanning voelen? Ga het dan zeker lezen!”

Erica Niewöhner: “Wow, wat goed geschreven. Het boek is uit. Een einde dat ik niet verwacht had en nu dus heel benieuwd naar het vervolg. Geen 5 jaar over doen hoor.”

Elsa Nijhof: “Ik heb je boek in één ruk uitgelezen! Super spannend en ook best denkbaar in meest slechte zin.. Het las als een film. ik zie er dan ook zo een film van komen. Ook fijn dat je van de ene personage naar de ander gaat. Het leest echt fantastisch. Niet dat ik vaak een boek lees hoor, maar dit ging zo makkelijk. Heerlijk. Echt een aanrader!”

Marieke Keur: “Met plezier heb ik je boek gelezen. Wat een fast-moving story, wat een ingewikkelde plot. Erg knap hoe je dat uitgewerkt hebt, dat doe ik je niet na! Tijdens het lezen vroeg ik me af voor welke leeftijd je het geschreven hebt. Wat een zware problematiek, wat een huiveringwekkend toekomstbeeld. Ik dacht aan mijn neefje Paul van bijna elf, die alles leest wat los en vast zit en dacht: nog maar even niet. Een dystopie is sowieso lastig te verstouwen, vind ik. Later zag ik dat het voor 16+ is. Beter! Wat ik jammer vind is dat je weinig ruimtelijk-geografische sfeer en details hebt toegevoegd. Ik ken Zwolle heel goed, en Kampen, Steenwijk en Orvelte goed, en heb uitgekeken naar herkenningspunten. Maar ik ben heerlijk je boek door gescheurd. Hopelijk krijg je nog veel mooie reviews. Ik blijf het volgen ? !”