In de studio bij Boeken met Michel

Boeken met Michel is het wekelijkse radioprogramma van Michel Oskam en Geja Leever op NOOS in Hardenberg. Een programma waarin Michel alle tijd neemt om met een schrijver te praten over literatuur, schrijven, de idee├źn die hebben geleid tot een roman en over het boek zelf natuurlijk. De schrijver neemt muziek mee, leest een stukje voor en er is ook nog een prijsvraag, waarbij de luisteraar een gesigneerd exemplaar kan winnen. Ik vond het een eer dat ik mocht komen en een genot om een uur lang zo fijn te praten met iemand die zich zo in het verhaal had verdiept als Michel.

Het werd een gesprek over of het mogelijk is dat Nederland ooit zo ver terugvalt als ik beschrijf in Leegland. In hoeverre is Leegland een voorspellend boek, vroeg Michel zich af en hij wees op parallellen met de huidige vluchtelingenproblematiek en de dreiging van de klimaatverandering. We spraken ook over hoe Julius en Senna elkaar moesten leren vertrouwen in hun zoektocht naar een betere wereld. En over hoe ik ondanks alles nog altijd hoopvol ben over de toekomst en dan vooral de jongeren. Dat is ook deels de boodschap van Leegland: pas op, doe het niet, doe het anders en beter. Zo werd het een mooi gesprek over belangrijke thema’s.

Het volledige programma kun je beluisteren via deze link op YouTube. Zonder de muziek, want dat mag niet van YouTube, dus die heb ik als playlist eronder toegevoegd.

Met muziek: ik had meegenomen Dancing Queen van Abba, Into the West van Annie Lennox en als openingsnummer Girl from the North Country van Bob Dylan en Johnny Cash.