Interview bij Bazarow

Begin december had ik een heel leuk gesprek via Teams met Renske Bakkenes. Ze interviewde me voor een verhaal in het kerstnummer van het Bazarow-magazine over Leegland. Het interview staat vandaag online en is hier te vinden.

Het werd een lang en fijn gesprek met Renske over het boek, over schrijven, over de beweegredenen van mijn personages en over de ideeën die de basis vormen van het verhaal. En ook over een mogelijk vervolg en waar dat dan over zou moeten gaan. Al met al een gesprek dat ook voor mijzelf erg inspirerend was. Hieronder enkele citaten die Renske verwerkte in haar interview.

Als lezer wil je ook je fantasie gebruiken. Je moet in een roman bepaalde gaten in de informatie laten vallen. Op die manier prikkel je de lezer meer tot zelf nadenken en eventueel invullen. Oog voor detail en beschrijvingen is belangrijk als auteur, maar de balans van het beschrijven van deze elementen is net zo belangrijk.

Hoewel Leegland niet specifiek in het fantasygenre valt, zoals Tolkien zijn werk schreef, heeft hij wel veel invloed gehad op mijn liefde voor lezen en zijn manier van wereldopbouw heeft mij zeker geïnspireerd.

Een belangrijke inspiratiebron was toch wel de film van Al Gore, An Inconvenient Truth. […] Deze film zette me verder aan het denken. Wat als er nu echt een oorlog komt over het klimaat, en we in een vergane wereld terecht komen? Hoe ziet Nederland er dan uit? Is het mogelijk dat er overlevenden zijn? Hoe ziet hun wereld er dan uit? Met deze vragen in gedachten ben ik gaan schrijven.

Als ik een boek lees waarin een eindeloze proloog en langdradige beschrijvingen voorkomen verlies ik mijn interesse. In dat opzicht heb ik echt geprobeerd een roman te schrijven die ik zelf ook zou willen lezen.

Ik bracht mijn laatste versie naar de uitgever op 15 maart 2020. De dag dat Nederland in de eerste lockdown ging. Het was zeker een aparte gewaarwording dat mijn roman zo aansloot op de toen huidige situatie en ook nu maanden later nog steeds zo relevant is. Dat had ik van tevoren niet kunnen voorspellen

Winactie!

Wie trouwens geabonneerd is op het magazine van Bazarow kan meedoen aan een leuke winactie: er zijn namelijk drie exemplaren van Leegland beschikbaar. Dus heb je het boek nog niet, grijp je kans!

Bazarow

Wie of wat is Bazarow? Dat staat mooi beschreven op hun eigen website:

Bazarow is een verkopende boekensite, waar je meer kan doen dan alleen boeken kopen. We bieden je ook recensies, nieuws, een agenda en zelfs een digitaal magazine; oftewel, alles wat een echte boekenfan nodig heeft en dat op één site.