Leegland in de bieb

Pas geleden schreef ik al over de mooie recensie die door Biblion is geschreven over Leegland. Inmiddels hebben bibliotheken in het hele land het boek besteld. De boeken worden morgen verstuurd en dan komen ze hopelijk ergens volgende week (er moet ook nog een harde kaft omheen eerst) aan in de bibliotheken. Hieronder nogmaals de recensie van J.E. Meindertsma voor Biblion.

Recensie Biblion

In de Republiek Nieuw Nederland heerst een dictatuur. Senna, een soldate, wordt publiekelijk gebrandmerkt als deserteur tijdens een openbare terechtstelling en daarna op transport gezet naar Fort Zwolle, een plek waar niemand ooit uit terugkeert. Julius en Eva, zoon en dochter van een belangrijke arts en wetenschapper, ontdekken bij toeval dat het paspoort van Julius vals is. Hij vlucht overhaast met de trein richting Fort Zwolle en ontmoet al reizende Senna. Onderweg wordt hun trein overvallen en begint voor hen een barre tocht naar het gebied boven Zwolle, waar een groep mensen woont in het democratische Leegland.

Superspannend verhaal dat gelijk begint met actie, in een makkelijk te lezen schrijfstijl met korte zinnen en weinig uitweidingen. Afwisselend zijn Senna, Julius en Eva aan het woord in verschillende hoofdstukken. Het einde doet een vervolg vermoeden. Debuut van de auteur (1963) die Engels studeerde. Deze dystopische roman waarin het toekomstige Nederland kampt met een Vikingvirus, een Klimaatoorlog en de Geheime Dienst, en voor een groot deel onder water is gelopen, biedt gespreksstof voor jongeren en volwassenen.

Trouwens, wil je Leegland liever op je e-reader lezen? Dat kan ook: Leegland is te koop als e-book en ook als digitaal boek te lenen bij de online bibliotheek.