Leegland in de VN Thrillergids 2021

Elk jaar kijk ik uit naar de publicatie van de VN Thrillergids met daarin recensies van honderden nieuwe thrillers. Dit jaar was het wachten zelfs extra spannend, want hoewel Leegland officieel geen thriller is, hoopte ik stiekem dat het boek toch besproken zou worden. Het valt namelijk wel onder de noemer ‘spannende boeken’. Dus toen ik een berichtje kreeg van een bevriende schrijver dat Leegland erin stond, kon ik niet wachten tot ik het blad in handen had.

Meteen bladerde ik naar de B van Brouwers en ja hoor, de mooie voorkant van Leegland spatte van de pagina. Daarna zag ik de beoordeling: twee sterren. Teleurstellend? Eerst wel een beetje, als ik eerlijk ben. Natuurlijk had ik er liever drie gekregen, maar het had er ook maar één kunnen zijn. Of nog erger: nul. Wie de Thrillergids jaarlijks leest, zoals ik, weet dat de recensenten heel kritisch zijn. Elke ster moet je verdienen. En is een boek in hun ogen niet goed genoeg, dan zijn ze genadeloos. Eigenlijk is een recensie in the Thrillergids voor een schrijver op voorhand net zo eng als de meeste boeken die erin worden besproken. En dus was ik eigenlijk zelfs opgelucht dat Leegland twee sterren toebedeeld kreeg.

Jongerenpubliek

Wat vond de recensent van dienst inhoudelijk van Leegland? De eerste helft van de recensie beschrijft de plot en de setting, prima dus, want het geeft een goede indruk van het verhaal. Senna en Julius worden ‘uitgespuugde outsiders’ genoemd (waar) en dokter Walter ‘een Dr Jekyll and Mr Hyde meets Mengele-achtige arts’ (had ik niet beter kunnen omschrijven). Dat er tempo in het verhaal zit wordt ook duidelijk en de recensie eindigt met een aanbeveling: namelijk dat Leegland vooral een jongerenpubliek zal bekoren. Niks mis mee toch?

Ben je recensent van een krant, een tijdschrift of een boekenblog? Een recensie-exemplaar aanvragen kan via Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage.

Heb je zin om Leegland te lezen? Het boek is te koop in iedere boekhandel als papieren boek, e-book en Kindle-bestand. En het is trouwens ook te lenen bij de bibliotheek, als e-book en als gewoon boek.