Leegland op nummer 11!

Welke boeken van nu horen volgens jou thuis op de leeslijst van scholieren? Dat was de vraag van het boekenplatform Bazarow laatst. Ze schreven een enquête uit en vandaag stond de top 25 op de website. En tot mijn grote verrassing en blijdschap staat Leegland zomaar op de elfde plek.

Veel jongeren blijken lezen steeds minder leuk te vinden. Liever zitten ze op YouTube of gaan ze lekker gamen. Ik vind dat echt jammer, want juist een fijn boek kan je meenemen naar een totaal andere wereld. Maar ik snap ook dat lang niet alle boeken die op de leeslijst van school staan naar je smaak zijn als je zestien bent. Ik las op school graag en veel, maar ik moest soms ook flink doorbijten. Couperus bijvoorbeeld, ben ik echt veel later gaan waarderen. Nooit meer slapen van Hermans vond ik als scholier wel fascinerend en ook Camera Obscura heb ik met veel plezier gelezen. Maar ja, ik was dan ook al heel jong een echt leesbeest.

Lezen wat je wilt!

Hoe motiveer je jongeren die niet van lezen houden toch om kennis te maken met mooie boeken? Nou, vooral door ze aan te moedigen om alles te lezen wat ze maar willen. Strips, graphic novels, SF, detectives, thrillers, romantische boeken: hoe meer je leest, hoe leuker lezen wordt. Ik herinner me dat ik op de middelbare school de boeken van Tolkien op mijn lijst voor Engels wilde zetten. Ik had The Hobbit en The Lord of the Rings op mijn zestiende al meerdere keren gelezen. Mijn leraar Engels was er geen fan van, maar hij vond het goed. Hij zei: “Je mag het proberen, als je denkt dat je er doorheen kunt komen.” Natuurlijk kon ik dat! Ik lees Tolkien nog steeds regelmatig opnieuw.

Lezen wat je leuk vindt!

Lezen wat je leuk vindt gaat niet op elke middelbare school op, helaas. Blijkbaar zijn er nog steeds veel scholen waar leerlingen lang niet alles mogen lezen wat ze willen. Ik begrijp wel dat het de bedoeling is om leerlingen kennis te laten maken met literatuur, maar geef dan ruimte voor boeken van nu, niet alleen boeken van toen. Zorg dat jongeren merken dat lezen leuk is. Want als je ze kwijt bent, krijg je ze niet zomaar weer terug.

Enquête van Bazarow

Toen Bazarow dus een enquête hield met de vraag welke drie boeken van nu op de leeslijst van de middelbare school thuis horen, vond ik dat een goede zaak. Alles om jongeren weer te interesseren voor fijne boeken. En laat ik nu net een boek hebben geschreven dat volgens mij echt geschikt is voor jongeren. Ik ben dan ook heel blij dat Leegland op nummer 11 staat van de Top 25 is beland. En ik hoop dan ook dat leraren Nederlands hun leerlingen aanraden om Leegland op hun lijst te zetten! En mocht je nog twijfelen als scholier of docent, kijk dan even naar dit filmpje met mijn boektrailer!

Boektrailer van Leegland