Leeglandpromotie!

In een ver verleden schreven schrijvers boeken en zorgden uitgevers ervoor dat die boeken werden verkocht. Als het boek af was, hoefde een schrijver alleen maar op te draven in een morsige trui om groepjes idolate lezers te woord te staan, wat voor te lezen en een krabbel te zetten in een beduimeld boek.   

In die tijd hoefden schrijvers geen vier social mediakanalen bij te houden, blogs te schrijven of winacties te verzinnen. Internet bestond nog niet en de boeken verkochten zichzelf wel. Of niet, waardoor de meeste schrijvers brodeloos waren of gewoon weer postbode werden in Roosendaal of leraar Nederlands in Drachten. Van de pen leven was (en is) maar voor weinig schrijvers weggelegd.

Aan het werk!

Tegenwoordig moet je als schrijver zelf aan de bak als je wilt dat je boek goed gaat verkopen. Natuurlijk doet je uitgever daar ook zijn uiterste best voor (dankjewel Anton!), maar het is wel de bedoeling dat je zelf het nodige aan promotie doet. Niet elke auteur vindt dat even leuk. Ik ken veel schrijvers die het liefst meteen aan een volgend boek beginnen en al dat marketinggedoe maar afleidend en vervelend vinden.

Actief op social media

Zelf houd ik wel van promotie maken voor mijn boek. Sterker nog, ik vind het hartstikke leuk. Toen Anton Scheepstra me in mei vertelde dat hij Leegland graag wilde uitgeven, ben ik (na een fles bubbels en een rondedansje) vrijwel meteen gaan nadenken over de promotie. En vooral hoe ik dat zou willen aanpakken nu er zoveel niet mogelijk is door corona. Ik zette een website in elkaar (deze dus), en maakte een boektrailer en een paar andere filmpjes. Ik was al actief op Facebook, Twitter en LinkedIn, maar besefte dat Instagram ook een belangrijk medium was. Dus houd ik nu vier social mediakanalen in de lucht en let ik er ook op dat ik alles wat Anton online zet deel en like. Verder heeft Anton gezorgd voor toepasselijke merchandise: speciale Leegland-mondkapjes waar nu al veel vraag naar is. Op deze manier hebben we al de nodige aanstaande lezers weten te bereiken: vrienden en bekenden, maar ook mensen die ik soms jaren niet gesproken heb. Heel fijn ook dat al zoveel mensen via de website van Anton een gesigneerd exemplaar hebben besteld.

Landelijke bekendheid

De kunst is nu om het boek verder te brengen dan mijn eigen netwerk en dat van de uitgeverij. Daarvoor hebben we lezers nodig die het boek aan anderen aanraden, zodat steeds meer mensen Leegland leren kennen. Maar om van het boek een echt succes te maken is landelijke bekendheid nodig. De persberichten over de lancering op 23 oktober zijn inmiddels verzonden en ik ben beschikbaar voor interviews. Uiteraard niet in een morsige trui, die tijd hebben we gehad.

Online beschikbaar!

Door corona zitten interviews in kroegen en op terrassen er voorlopig niet in helaas. Gelukkig zijn we inmiddels allemaal gewend aan online gesprekken. Het voordeel is dat je voor een interview niet meer uren in de trein hoeft te zitten met een mondkapje op. Al blijft het jammer dat een gesprek ergens op een terras in de mooie stad Groningen nu even niet mogelijk is.