Lezers reageren op Zonderland

Terwijl ik druk ben met het schrijven van Anderland en het promoten van Zonderland, kwamen er vorige week weer twee nieuwe reacties binnen van lezers: een op Goodreads en een op Hebban. Lyra noemt Zonderland sprankelend en Bianca noemt het een waardige opvolger van Leegland. Op BlueSky laat Wouter weten wat hij vindt van Leegland en Zonderland.

Op Goodreads staat een reactie uit Melbourne, Australië. Lyra schrijft het volgende over Zonderland:

Zonderland sprankelde een stuk meer van de pagina’s dan Leegland; de stroming zit er letterlijk en figuurlijk goed in en de personages laten steeds meer diepgang zien! Het was heerlijk om meer te leren over Groot Scandinavië en de oorsprong van het Vikingvirus en er zijn wat geweldige nieuwe karakters geïntroduceerd die hopelijk een grote rol blijven spelen. Ik ben klaar voor Anderland!
crashing waves
Photo by Ray Bilcliff on Pexels.com

Ook Bianca Nederlof is te spreken over Zonderland. Dit schrijft ze op Hebban over deel 2:

Zonderland is het vervolg van Leegland en maakt deel uit van een trilogie, waarvan het laatste deel nog moet verschijnen. Het was alweer een tijdje geleden dat ik Leegland had gelezen, maar dat was niet erg, want Marjan Brouwers heeft op een heel natuurlijke manier de gebeurtenissen uit het eerste deel in het verhaal weten te verweven, zodat je al snel weer weet hoe het ook alweer zat. 

We volgen drie personages, Senna, Eva en Dion, en door de spannende korte hoofdstukken en wisseling in de perspectieven is het boek ontzettend moeilijk weg te leggen. Ik wilde steeds weten hoe het de personages verging, dus ja, nog maar een hoofdstukje, en nog één, en vooruit, nog ééntje dan!

Senna is weer haar geweldig stoere zelf, Eva wordt voor een duivels dilemma geplaatst en Dion uit de Amsterdamse Archipel sluit je ook meteen in je hart. De verhaallijnen komen gedurende het boek bij elkaar en staan vernuftig met elkaar in verbinding. Dit alles in een dystopische setting die zomaar in een niet al te verre toekomst zou kunnen plaatsvinden. 
Het verhaal bouwt op naar een explosief einde, met een mooie afronding voor dit boek, maar waarna je wel meteen wilt weten hoe het de personages verder zal vergaan. Gelukkig staat bij het slotwoord dat de auteur al bezig is met het schrijven van Anderland, het derde en afsluitende deel van deze trilogie. Ik ben heel benieuwd!
the erasmusbrug bridge in netherland at night
Photo by Larry Vink on Pexels.com

Op BlueSky, een nieuw social medium waar ik sinds kort ook op vertoef, zie ik dat Wouter de Boer mijn beide boeken heeft gelezen als #boekperweek. Net op tijd voor Het Grote Gebeuren, waar we naast elkaar zaten tijdens het interview met Adrian Tchaikovsky. Dit schrijft hij:

‘Leegland’ is een vlot geschreven dystopische vertelling (en start van een trilogie) over de dictatuur die een ondergelopen Nederland is geworden na de (in dit deel nog niet toegelichte) Klimaatoorlog. De psychologie is wat simpel, maar de toekomst is fraai uitgedacht. #BoekPerWeek

Het boek van Adrian Tchaikovsky dat tot 6 januari uitgeleend stond, is nog steeds niet ingeleverd. De tijd begint te dringen voor Het Grote Gebeuren, maar Marjan Brouwers is er ook. Dus dan voor boek 7 maar het tweede deel van haar trilogie. Het eerste deel las heerlijk weg. #BoekPerWeek.

Ik was sceptisch, maar moet toch echt bekennen dat Marjan Brouwers met een toffe trilogie bezig is. Ook ‘Zonderland’ leest weer als een trein. Je krijgt meer achtergrond over het Vikingvirus, Groot-Scandinavië krijgt een gezicht en loyaliteiten wisselen als een malle. #BoekPerWeek