Nieuwe recensie op Hebban

Eind vorig jaar verschenen er opeens vijf sterren op Goodreads voor Zonderland. Met de mededeling dat de recensie in het voorjaar zou volgen. In spanning heb ik gewacht en nu is de recensie van Johan Klein Haneveld niet alleen te lezen op papier in het prachtige tijdschrift Fantastische Vertellingen, maar ook online op Hebban met als titel Sterke postapocalyptische roman. Kijk, daar gaat mijn schrijvershartje sneller van kloppen.

Johan schrijft dat hij niet meer precies wist wat er ook alweer in Leegland was gebeurd en miste een ‘wat er aan dit boek vooraf ging.’ Een kritiekpuntje dat ik zeker mee zal nemen voor Anderland. Ik heb er overigens mijn best voor gedaan om Zonderland een los te lezen boek te maken, maar over de vraag of dat is gelukt verschillen de meningen.

Zijn mening indertijd over Leegland was positief, maar dit boek vindt hij beter:

Ik vond dit tweede boek zelf ook een heel stuk beter dan het eerste boek. Enkele van de punten waar ik in het eerste boek over struikelde, kwam ik in dit boek niet meer tegen. Zo was hier meer herkenbaar van de omgeving, met een belangrijke rol voor Rotterdam. Het gevoel dat het verhaal zich daadwerkelijk in toekomstig Nederland afspeelde was daardoor sterker dan in het vorige deel. De beschrijvingen van de omgeving waren beeldender, maar zonder in het andere uiterste te vervallen en overdadig te worden. Daarnaast werd ook meer duidelijk wat er met de rest van de wereld aan de hand was. De gevolgen van klimaatverandering uitten zich bovendien ook niet alleen in een gestegen zeespiegel, maar bijvoorbeeld ook in extreme stormen.

Wat betreft de zorg die we aan Zonderland hebben besteed, is hij ook tevreden:

Het eerste boek was goed geschreven, met relatief korte zinnen en een flink tempo in het verhaal. Voor dit boek geldt hetzelfde, al nam ik iets meer flair waar. Ook is dit boek opnieuw goed geredigeerd. Een of twee missende letters, maar verder geen fout te bekennen. Dat is wel eens anders en ik waardeerde als lezer de zorg die duidelijk aan deze uitgave is verleend.

Als samensteller van inmiddels twee klimaatbundels (in de tweede staat een prequel van Leegland) is hij ook geïnteresseerd in de thematiek van mijn boeken:

De thematiek in dit boek is vergelijkbaar met deel één: niet alleen een waarschuwing voor de gevolgen van klimaatverandering, maar ook een herinnering aan het feit dat ook in Nederland extremistische partijen aan de macht kunnen komen en verschrikkelijke middelen kunnen gebruiken om hun positie veilig te stellen. Maar het is volgens mij niet het type boek waarin de lezer naar diepgang moet zoeken. Het is vooral een spannend avonturenverhaal in een dystopische setting. 

Tot slot kijkt hij uit naar deel 3! (Hij niet alleen trouwens, ik ook!)

De verhaallijnen bereiken een conclusie in dit deel, maar het is ook duidelijk dat er nog veel moet volgen. Ik kijk daarom ook uit naar het derde boek in de trilogie, al hoop ik dat ik als dat komt, nog weet wat er in dit deel gebeurde. Of daar komt wel een korte samenvatting voorin te staan. Dat zou nog het mooiste zijn!