Online filmpje van Noordwoord

Aanstaande vrijdag, op 12 maart, is de officiĆ«le uitreiking van Het Beste Groninger Boek. Een van de vier genomineerde romans is Leegland. Om de boeken voor te stellen aan het publiek zet Noordwoord deze week filmpjes online waarin de juryleden iets vertellen over de boeken. Zoals Christiaan Klasema pal voor het Hoofdstation, met ’t Peerd op de achtergrond.

Dit is het filmpje over Leegland:

Ook is er al iets bekend over het juryrapport. Dit staat erin over Leegland:

“Leegland is een dystopische roman over hoe Nederland zou kunnen worden, nadat de zeespiegel gestegen is en er vervolgens een virus uitbreekt. Overstromingen, terroristische aanvallen en een verpletterende klimaatoorlog verwoesten het vrije en welvarende Nederland. Marjan Brouwers heeft een grimmige wereld heel filmisch beschreven. Het verhaal speelt in de toekomst, maar leek soms akelig realistisch te worden, in zekere zin profetisch. Kort nadat ze haar manuscript had ingeleverd bij uitgever Anton Scheepstra moest Nederland in lockdown vanwege de coronapandemie.”

En terwijl ik dit las, realiseerde ik me opeens dat het komend weekend inderdaad precies een jaar geleden is dat ik het manuscript inleverde bij Anton. Hopelijk een goed teken. Duimen jullie met me mee voor vrijdag?