Online lezing voor studenten Nederlands

Zoals volgers van mij op de social media vast hebben meegekregen, zat ik vorige week op het onovertroffen mooie Schiermonnikoog. Om uit te rusten, te genieten van het eiland, te lezen en te schrijven. En tussendoor verzorgde ik voor de studenten van de Groningse studievereniging ZaZa Nederlands een online lezing over dystopische literatuur.

Toen Loes van ZaZa mij vroeg of ik op 20 april als spreker wilde optreden tijdens de Literatuurproeverij dacht ik eerst: o jee, dan zit ik op Schier. Maar, zoals bijna alle bijeenkomsten op dit moment, ging het om een online avond, dus was er geen vuiltje aan de lucht. Want in het wonderschone huisje Ynefander is de WiFi nog beter dan bij mij thuis. Dus zei ik ja en zat ik een dag in de zon na te denken over wat ik studenten Nederlands zou kunnen vertellen.

Stilte op Schiermonnikoog

Schrijftips

Het werd een heel fijne avond. Ik had een verhaal voorbereid over dystopische literatuur door de jaren heen en vertelde ook het nodige over hoe ik Leegland schreef. De vereniging had een schrijfwedstrijd uitgeschreven en dus verwerkte op hun verzoek een aantal nuttige schrijftips in mijn verhaal. Tussendoor bestookten de deelnemers me met interessante vragen. De afgesproken drie kwartier liep uit tot anderhalf uur, maar dat vond niemand erg, want de vragen bleven komen en ik had genoeg te vertellen. Toen ik uiteindelijk toch afscheid nam, had ik energie voor tien en wilde ik het liefst meteen doorschrijven aan Leegland 2. Nagenietend met een glas witte wijn bedacht ik hoe leuk ik het vind om met geïnteresseerde lezers te praten over mijn boek, over het schrijfproces en over literatuur. En de inhoud? Ik ga mijn lezing verwerken tot een blog en hier op de site plaatsen.

Vind je een online avond over Leegland en dystopische literatuur een goed idee? Stuur me een berichtje en we maken een afspraak.