Op de vlucht in de republiek Nieuw-Nederland

Vanochtend om zeven uur vond ik al een mail van Anton Scheepstra op mijn telefoon: de recensie van Joep van Ruiten, recensent van het Dagblad van het Noorden, staat vandaag in de boekenbijlage. Meteen gekeken natuurlijk en ik ben blij: hij geeft Leegland drie sterren. Dit is de volledige recensie en hieronder volgen een paar uitdagende highlights.

Twee jaar geleden verscheen kort achter elkaar een aantal romans waarin een rol is weggelegd voor de aardbevingen in Groningen. Net nu het lijkt dat die golf slechts tijdelijk was, komt Marjan Brouwers met Leegland , een dystopische young adult-roman met historische trekken die in een verre toekomst speelt.

Leegland leest als een rit in een tuimeltrein. Brouwers (Midwolde, 1963) slingert haar lezers allerlei onverwachte kanten op en maakt veelvuldig gebruikt van dialogen die in Amerikaanse actiefilms niet zouden misstaan.

Voordeel van de grote hoeveelheid gebeurtenissen en bijfiguren is dat het verhaal nergens voorspelbaar wordt. Nadeel is dat onderbelicht blijft wat Brouwers met haar roman duidelijk wil maken.

Wellicht kom dat nog. In een epiloog wordt de mogelijkheid van een vervolg geopperd.

De recensie van Joep van Ruiten in de echte krant (die van papier dus)