Marjan Brouwers

Ik ben Marjan Brouwers, woon en werk in de stad Groningen. Van beroep ben ik schrijver van interviews, columns, brochures en andere teksten voor allerlei opdrachtgevers. Dat doe ik sinds september 2000 als zzp’er onder de naam Bureau Brouwers. Ik ben getrouwd met Thomas Ietswaart en samen hebben we twee dochters (Rozemarijn en Laura) en drie katten: Lizzy, Bella en Kees.

Van Groningen naar Den Haag en weer terug

Ik ben geboren in 1963 in het Groningse dorp Midwolde, zat op de middelbare school in Leek en ging op mijn 18de Engels studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na mijn studie deed ik van alles en nog wat: lesgeven, vertalen, redigeren en administratief werk totdat ik eind 1992 aan de slag kon als redacteur en bladenmaker. Niet in Groningen, maar in Den Haag, waar onze dochters zijn geboren. Ik werkte er bij Nationale-Nederlanden en een paar jaar later verkaste ik naar ING Bank in Amsterdam. In 2000 besloten we terug te gaan naar Groningen. Thomas vond hier een vaste baan en ik heb toen mijn tekstbureau Bureau Brouwers opgericht.

Over schrijven

Samen met Jeannette van Ditzhuijzen schreef ik in 2007 Zicht op Kastelen, een boek over kastelen in Nederland. In mei 2016 verscheen onze roman Ren, Janina, ren!, een verhaal dat zich in Polen afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon in Janina Katz, een Joods meisje van tien jaar dat op de vlucht slaat voor de nazi’s en er alleen voor komt te staan. Geen verzonnen verhaal, maar gebaseerd op de herinneringen van Janina zelf.

In 2022 schreef ik samen met kunstenaar Maike van der Kooij een non-fictieboek over de Molukse gemeenschap: Tussen de dijken. Herinneringen aan het Ambonezenbosje. Dit boek kwam uit bij Uitgeverij Passage.

Leegland begon als feuilletonverhaal in 2015 en in 2020 liet ik het lezen aan Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage. Hij zag de potentie van het verhaal en gaf het uit eind oktober 2020. We spraken af dat ik er een trilogie van zou maken. In 2023 verscheen deel 2: Zonderland. Deel 3 gaat Anderland heten en staat gepland voor 2025. Deze drie dystopische romans beschrijven toekomstig Nederland.

Nieuwsgierig geworden? Koop Leegland dan nu bij je lokale boekhandel! Of bestel de boeken bij Godert Walter, Libris of Uitgeverij Passage! De digitale Leegland is te vinden bij Libris, Bol en Amazon.

Meer weten over mijn boeken? Neem een kijkje op mijn nieuwe website!