Overal water!

Overal water: in de uiterwaarden, in het Markermeer, in kelders en tunnels. Deze winter krijgen we weer eens een uitgebreid inkijkje in hoe het is om te wonen in een land waar het water altijd dichtbij is. En opeens over onze voeten kan spoelen. Ook hier bij mij in de buurt, zoals te zien is op de foto bij dit bericht.

crashing waves
Photo by Ray Bilcliff on Pexels.com

In Zonderland is Nederland bijna volledig overstroomd: een situatie die we liever met z’n allen voorkomen natuurlijk. En gelukkig zijn mijn boeken fictief, maar wat best eng is, is dat mijn scenario best eens uit zou kunnen komen in de toekomst. Mijn vikingvirus was per slot van rekening opeens ook niet zo’n are vondst toen we allemaal in de lockdown gingen door corona.

Fictie of Science Fiction is dan ook een interessant thema en daarover mag ik mee praten tijdens het Grote Gebeuren op 10 februari in het Groninger Forum. Welke verzinsels worden realiteit? Hoe geloofwaardig zijn de gebeurtenissen die wij schrijvers bedenken? Dat is meteen het verschil tussen SF (alle subgenres) en Fantasy. Wij SF-auteurs kunnen niet met een toverstaf zwaaien om een probleem op te lossen. Wij moeten daarvoor iets verzinnen dat echt zou kunnen gebeuren. Natuurlijk weet ik ook dat echt SF-tropes zoals warpdrives, tijdrijzen en het opstralen van mensen technisch zeer onwaarschijnlijk zijn, maar ja, je weet maar nooit. Dat geldt dus ook voor het instorten van de Erasmusbrug in Zonderland, om maar iets te noemen.

the erasmusbrug bridge in netherland at night
Photo by Larry Vink on Pexels.com

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Leegland en Zonderland! En kom vooral naar Het Grote Gebeuren op zaterdagavond 10 februari in het Groninger Forum, waar ik in een panel mag mee praten over dit onderwerp.