Recensie op Pleuntjes wereld

Vijftien leden de Hebban-gemeenschap discussiëren al een poosje over Leegland. Heel spannend voor mij om te volgen. Ook kunnen ze me vragen stellen en uiteraard krijgen ze dan antwoord van me. Een van die leden is Pleuntje. Zij zette haar recensie alvast op haar eigen website: Pleuntjes wereld. Hieronder enkele citaten en de volledige recensie vind je hier.

Pleuntje meldde zich aan voor de Hebban-leesclub nadat ze het speciale Leegland-mondkapje had aangeschaft. Hoewel het boek buiten haar comfortzone ligt en ze meestal een ander type boeken leest, heeft ze toch veel plezier aan Leegland beleefd. Haar belangrijkste wens voor het vervolg: een landkaart van Nieuw-Nederland.

De roman speelt zich af in de toekomst, dat merk je door de zonneauto’s en door de verhalen over het oude Urk, het oude Kampen en de nieuwe grens. Maar qua leefomstandigheden lijkt het wel alsof je in een historisch boek van Thea Beckman bent gestapt. Dat voelde voor mij wat dubbel, deze toekomst is geen vooruitgang.

Wat volgt is een groot, spannend avontuur, vol vaart geschreven. Je hebt als lezer nauwelijks tijd om ergens bij stil te staan, want je gaat van het ene avontuur over in de andere ontsnappingspoging. Het houdt je aan het lezen, maar persoonlijk miste ik toch wel iets van ontwikkeling in de karakters.

Wat leuk is aan het boek, zijn de verwijzingen naar dingen in het heden. De aardbevingen in Groningen die nu plaatsvinden worden genoemd. En Urk blijft Urk, een enclave met een eigen dorpsraad en op zondag naar de kerk.

Wat ik zelf een leuke toevoeging zou vinden voor een volgende druk, is een landkaart van hoe Nederland er uit ziet ten tijde van het boek. Dan krijg je volgens mij meer besef van hoe de Republiek is.