Spannend sciencefictionverhaal

Op LinkedIn beschrijft Fabien van der Ham, schrijfster en specialist filosoferen met kinderen, waarom ze Leegland een geslaagde SF-roman vindt. Een verhaal om over te filosoferen met elkaar en een boek dat geschikt is voor de leesbevordering van jongeren. Hieronder vind je haar volledige reactie!

Het mooie van sciencefiction is dat het je altijd aan het denken zet over ethische vragen en het gedrag van de mens. En met een goed sciencefictionverhaal krijg je zelfs pubers aan het filosoferen.

Nu denk je natuurlijk meteen aan een leuke Netflix serie, maar er zijn ook geweldige sciencefiction boeken en we willen de jeugd immers aan het lezen krijgen. Zo is er het boek Leegland, van de Nederlandse schrijver Marjan Brouwers.

Leegland is een spannend sciencefictionverhaal dat zich afspeelt in Nederland. Een Nederland dat grotendeels is overstroomt en onleefbaar is geworden door milieurampen, aardbevingen, het Vikingvirus en een militaire dictatuur.

Genoeg ellende om de hoofdpersonen steeds voor de meest onmogelijke dilemma’s te plaatsen. Doordat het boek vanuit meerdere perspectieven is geschreven krijg je ook steeds weer een andere kijk op de situatie. Daardoor levert het boek bergen gespreksstof op.

Een ellendige wereld bedenken is overigens niet zo moeilijk, maar die bedachte wereld van begin tot eind geloofwaardig neerzetten is wel een kunst. En dat heeft Brouwers heel knap gedaan. Een aanrader dus, voor jong en oud, én voor leuke gespreksonderwerpen dus, bijvoorbeeld tijdens het eten!

#leesbevordering#leesoffensief#leestip#ethiek#onderwijs