Stadsleven

Dertig jaar geleden richtte Anton Scheepstra Uitgeverij Passage op. Een uitgeverij voor hoofdzakelijk nieuwe Nederlandstalige literatuur en non-fictie, gekenmerkt door een eigenzinnige inhoud en een verrassende vormgeving. Een uitgeverij, weet ik nu uit eigen ervaring, waar de deur altijd open staat en de uitgever je als auteur het gevoel geeft dat je bij zijn familie hoort.

Jubileumboek met cyclopen

Dat familiegevoel straalt ook af van Stadsleven, het jubileumboek dat Anton ter gelegenheid van zijn 30-jarige bestaan afgelopen vrijdag presenteerde. Een boek vol verhalen en voorpublicaties van zijn eigen auteurs, met een geweldige verrassing voor ons allemaal in het binnenwerk. Die verrassing is bedacht door Willem Kolvoort, de illustrator van de cover van Stadsleven. Hij stelde Anton voor om voor alle auteurs in het boek een cyclopenportret te maken. Uiteraard is Anton zelf ook vercyclopiseerd. Een geweldig leuk idee, zoals hier te zien is. En eervol: Willem heeft ook alle Rolling Stones vereeuwigd als cyclopen.

Stadsleven is een echt Groningse bundel geworden met heel afwisselende verhalen en voorpublicaties. De volgende auteurs hebben een bijdrage geleverd: Anjet Daanje, Anton Brand, Bennie Roeters, Bill Mensema, bloemlezing, Daniƫl Dee, Hanneke Boonstra, Herman Sandman, Jan Veenstra, Leen Steen, Lilian Schneider, Lupko Ellen, Marcel de Jong, Meindert Talma, Paul Gellings, Ronald Ohlsen en Rosa Timmer.

Dion uit de Archipel

En wat heeft dit nu te maken met Leegland, Marjan, vraag je je misschien af. Nou, een van die auteurs ben ik. En van mijn hand kun je een hoofdstuk lezen van Leegland 2: de kennismaking met Dion, de jongen die opgroeide in de Amsterdamse Archipel en in dit boek erop uit trekt om zijn ontvoerde broer en nichtje terug te vinden. Een favoriete zin uit dit hoofdstuk:

Hij rekte zich uit en keek nog een keer naar de horizon, maar er was geen zeil te zien. Een zwerm meeuwen klapwiekte krijsend voorbij en terwijl de zon de glanzende daken van de verdronken torens in het oosten in vuur en vlam leek te zetten, controleerde hij of de knopen in zijn touw goed vast zaten en sprong hij over de rand van de flat de diepte tegemoet.

Nieuwsgierig? Bestel Stadsleven bij Anton! Wil je het hele boek lezen? Dan moet je nog even geduld hebben, want deze cycloop is nog heel hard aan het typen! Maar het wordt weer een spannend verhaal, met een boodschap.