Te gast bij de Schrijverij

Vanmiddag was ik via Zoom te gast bij de leden van de Schrijverij. Lilian Schneider, ook auteur bij Uitgeverij Passage, had me uitgenodigd om mijn ervaringen als schrijver te delen met een groep schrijfcollega’s. Praten met collega’s over schrijftechnieken, inspiratie en boeken is altijd een genot. En dat was deze keer niet anders.

Natuurlijk ging het gesprek over Leegland, maar eerst heb ik verteld over mijn persoonlijke schrijfgeschiedenis. Zoals bij zoveel schrijvers, zat het verhalen vertellen er al jong in. Achterop de schrijfblaadjes die ik meekreeg van juffrouw Beunder van de lagere school in Midwolde, begon ik aan een eigen verhaal over Kees die kans heeft. Hoe oud ik was? Een jaar of acht? Ik kon al aan elkaar schrijven, dus zoiets moet het geweest zijn.

Fanfiction!

Een paar jaar later verslond ik alle boeken van Enid Blython en schreef ik mijn eigen versie van De Vijf. Een detectiveverhaal dat zich in Nederland afspeelde met Nederlandse kinderen die samen een misdaad oplossen. Ik herinner me nog dat ik op een gegeven moment hoorde dat je niet zomaar een verhaal mocht maken dat sprekend leek op een bestaand verhaal. Dat zoiets plagiaat heet. Ik schaamde me daar zo voor dat ik mijn handgeschreven manuscript in een diepe lade verstopte en jaren later pas terugvond toen ik het huis uit ging. Inmiddels weet ik dat zoiets fanfiction heet en dat duizenden schrijvers zich online daarmee bezig houden. Een van de vele nuttige manieren om te leren schrijven of om gewoon te fantaseren over je favoriete serie. Had ik dat toen maar geweten!

Harry Potter in de jaren zeventig

Ik was dertien toen ik begon aan mijn magnus opus over Sandria het Tovermeisje, een serie (ik schreef uiteindelijk drie delen) over een prinses van dertien uit een sprookjesachtige wereld die een meisje uit Putten meeneemt naar een toverschool. Harry Potter, maar dan in de jaren zeventig. Geen plagiaat, want in die jaren was J.K. Rowling nog met heel andere dingen bezig dan met schrijven. Eerst schreef ik alles met de hand, totdat ik op mijn veertiende verjaardag een koffertypemachine van mijn ouders kreeg en elke dag na school een stukje typte. Ik stuurde zelfs een deel naar een uitgever, maar kreeg een vriendelijke afwijzing. Plus de aanmoediging om wel vooral door te gaan met schrijven.

Kastelen, Janina en de Hanzehogeschool

Terwijl ik zo in gesprek was met mijn collegaschrijvers besefte ik hoeveel verschillende verhalen ik onderhand heb geschreven. Lang niet alles is in druk verschenen. Mijn familiekroniek Middelwoud bleek niet publicabel, ik heb nog twee detectives liggen en een novelle. Gelukkig verschenen andere schrijfsels wel in boekvorm: Zicht op Kastelen in 2008, Ren, Janina ren! in 2016 met Jeannette van Ditzhuijzen en Van Meester tot Master in 2018 over de jarige Hanzehogeschool Groningen. Tussendoor waagde ik me ook een keer op het romantische pad en schreef ik een verhaal voor de serie Dorpsleven van Favoriet (Groeten uit Friesland).

Marathonverhaal

Leegland begon ooit in 2015 als online marathonverhaal en het heeft echt lang geduurd voordat ik het manuscript klaar had. Steeds kwamen er projecten tussendoor, maar ik hield vol, want ik had almaar het gevoel dat het verhaal het waard was om geschreven te worden. Inmiddels is het boek alweer een half jaar te koop is en hebben vele lezers het verslonden. Vaak hebben ze het binnen een of twee dagen uit. Zo ook de deelnemers van de Schrijverij. Ik heb verteld over hoe het boek tot stand is gekomen, over het tempo en de diepgang, over het bouwen van een geloofwaardige wereld en over het nut van al dan niet plotten. Kortom, een fijn gesprek over schrijven en na afloop vroeg Lilian of ik weer wil aanschuiven als ik wat verder ben met Leegland 2. Natuurlijk: praten over schrijven, daar maak ik altijd graag tijd voor.

Wil jij mij ook graag een keer uitnodigen om over Leegland te vertellen? Dat kan uiteraard! Stuur me een berichtje en we spreken wat af.

Nieuwsgierig naar de wereld van Leegland? Lees hier de eerste hoofdstukken en haal het boek bij je eigen boekhandel. Of leen het bij de bibliotheek!