Tussen de dijken in Drenthe

Afgelopen week heb ik me teruggetrokken in De Hof van Axen in de Drentse bossen bij Witteveen om me volledig te concentreren op een ander manuscript dan Leegland 2, namelijk Tussen de Dijken. Herinneringen aan het Ambonezenbosje. Om me heen zat een groep schrijvers, allemaal op ons eigen eilandje in een grote, stille zaal (dus ja, netjes op afstand) met een geweldig uitzicht op de fantastische tuin en de verkleurende bomen.

Jeugdboeken, thrillers en een frisse duik

Allemaal waren we hard aan het werk met totaal verschillende verhalen. Er zaten jeugdboeken bij, een fabel en een bovennatuurlijke thriller. Maar ook een reisverhaal over een voettocht naar Portugal en een hervertelling van de Ilias. Allemaal hebben we veel meters gemaakt, eyeopeners geconfronteerd en twee van ons waren zelfs zo dapper om een duik te nemen in het prachtige, maar ijzig koude meertje achter de Hof.

Eerste versie af

En ik? Normaal gesproken besteed ik mijn schrijfweken aan fictie en ik was van plan om deze keer verder te schrijven aan Leegland 2. Maar, door familieomstandigheden was het me niet gelukt om Tussen de Dijken voor de schrijfweek af te maken. En dat verhaal wil ik ook erg graag vertellen, dus heb ik Leegland 2 thuis gelaten en heb ik een week lang zitten typen aan Tussen de Dijken. En ook nu weer leidde de schrijfweek van Inge de Bie tot wonderen: zaterdagmiddag was de eerste versie van het manuscript af.

Tussen de Dijken

Tussen de Dijken gaat over de voormalige inwoners van woonoord Carel Coenraadpolder in Groningen. In 1953 kwamen 311 Molukkers aan in dit woonoord aan de Dollarddijk. Die plek wordt tegenwoordig het Ambonezenbosje genoemd. Mannen, vrouwen en kinderen werden er ondergebracht in vijf houten barakken en bleven er wonen tot 1961, toen de laatste groep kort voor Kerst, door een politiemacht werd gedwongen te verhuizen.

Expositie in Finsterwolde

Schilder Maike van der Kooij en ik spraken met een aantal oud-bewoners over hun herinneringen aan het woonoord. Het resultaat van deze gesprekken is een serie panelen en portretten die Maike heeft geschilderd. Op zaterdag 6 november was de opening van de expositie van haar werk. Deze is nog tot en met 28 november 2021 te zien in galerie Bo Lumen in Finsterwolde.

Publicatie in april 2022

Terwijl Maike schilderde, schreef ik alles op en dook ik in de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Aangezien het dit jaar 70 jaar geleden is dat ze aankwamen, was er bijzonder veel informatie te vinden. Maar ik ontdekte ook feiten die veel minder bekend zijn. Die geschiedenis heb ik gecombineerd met de persoonlijke herinneringen en verhalen van de bewoners van de CC-Polder, zoals ze het woonoord zelf nog steeds noemen. Na een redactieronde deze week stuur ik het manuscript naar de mensen die we hebben gesproken om mee te lezen. En daarna gaat het naar Anton Scheepstra, die het boek in april 2022 wil uitgeven. Met uiteraard ook de panelen en portretten van Maike. Mariƫt Visser, die ook de cover maakte van Leegland, verzorgt de vormgeving van het boek. Wie meer wil weten over de publicatie van Tussen de Dijken, kan een mail sturen aar de uitgeverij: info@uitgeverijpassage.nl!

Verder met Leegland 2

Ik ben nu weer een dag thuis en kijk terug op weer een superfijne Schrijfzevendaagse met grote dank aan organisator Inge de Bie! En dank Jan, Sonja en Nadine voor de gastvrijheid en de overheerlijke vegetarische maaltijden. En nu snel weer door met Leegland 2!