cover leegland

Waar gaat Leegland over?

Wat blijft er over van Nederland als de dijken breken en het land overstroomt? Wat blijft er over van Nederland als na oorlog, ziekte en geweld een militaire dictatuur aan de macht komt? Is er nog hoop op een beter bestaan? Misschien ver weg in het noorden, in Leegland?

Overstromingen, terroristische aanvallen en een verpletterende klimaatoorlog hebben het ooit vrije en welvarende Nederland groten­deels verwoest. Als een nieuw, dodelijk virus toeslaat, verandert het land voorgoed.

In de Republiek Nieuw-Nederland is nu een dictatuur aan de macht. De elite houdt zich schuil in ommuurde enclaves en daarbuiten is het ieder voor zich. Wie de regels breekt, wordt verbannen naar Fort Zwolle. De Geheime Dienst is overal. En niemand is veilig als de rebellen uit de Amsterdamse Archipel aanvallen. Toch gloort er hoop op een beter leven in het Noorden, in Leegland.

Dit is het verhaal van Senna, een soldate die is gebrandmerkt als deserteur, en Julius, de zoon van een meedogenloze arts. Samen gaan ze op zoek naar een veilig toevluchtsoord en een leven in vrijheid. Wie kunnen ze vertrouwen tijdens hun vlucht naar Leegland? Lukt het om te ontsnappen aan de achtervolgers en hun eigen verleden? En wat komt er terecht van Eva, het briljante zusje van Julius?

Reacties op Leegland

Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden: “Leegland leest als een rit in een tuimeltrein. Brouwers (Midwolde, 1963) slingert haar lezers allerlei onverwachte kanten op en maakt veelvuldig gebruikt van dialogen die in Amerikaanse actiefilms niet zouden misstaan.”

Janneke van Geertruy, Hebban-recensent: “Leegland is een vlot geschreven boek, wanneer je begint kost het moeite om het weg te leggen. Marjan gebruikt makkelijke taal, schrijft visueel en maakt van Leegland een boek dat door jong en oud en door leesliefhebbers en mensen met moeite met lezen met plezier te lezen zou zijn.”

Steffie Verspeek-Dillies van de Leesclub van Alles: “Het boek zou zich goed lenen om verfilmd te worden. De timing in het verhaal zou daarnaast in een film mooie situaties opleveren, waarbij verschillende personages elkaar – soms bewust, soms onbewust – net mislopen.”

Gerard Hilbrants op Hebban: “Hoewel een dodelijk virus in het boek een rol van betekenis speelt, mag je Leegland niet enkel op de stapel Coronapandemie-boeken leggen. Dan doe je het boek onrecht aan. Leegland is veel meer dan alleen maar een dodelijk virus. Hoeveel meer? Ik zou zeggen, lees het! Kom maar op met het tweede deel!”

Saskia Maaskant op Goodreads: “Leegland lezen is een beetje net als de film Mission Impossible kijken. Althans, zo voelde het voor mij. Senna en Julius worden als balletjes in een gokmachine heen en weer geschoten en je weet nooit waar ze precies heen gaan. Bij veel boeken kan ik dingen al invullen, of raden. Bij Leegland niet. Het is één groot avontuur.”

Mei-yun Boswinkel op Young-Adults.nl: “Al met al is dit boek een aanrader voor fans van het dystopische genre en voor iedereen die houdt van een goeie doordenker en keiharde (futuristische) actie. Voor lezers van Margaret Atwood (The Handmaid’s Tale) en Stefan Brijs (De engelenmaker) zullen enkele elementen uit Leegland waarschijnlijk vertrouwd aanvoelen.”

Lees hier alvast de eerste hoofdstukken!

Benieuwd naar Leegland? Hier vind je alvast een voorproefje van het boek!

Leegland is ook te lezen op je e-reader of tablet! Bestel je digitale Leegland bijvoorbeeld bij Libris of Bol voor € 9,99! Of zet hem op je Kindle. 

uitgeverij passage

Nieuwsgierig geworden? Koop Zonderland dan nu bij je lokale boekhandel! Of bestel dit boek bij Uitgeverij Passage!