Waar ligt mijn boek?

Het blijft spannend: een boekhandel binnenlopen en dan semi-nonchalant, maar met kloppend hart, op zoek gaan naar je eigen boek. Sta je ergens achteraf in een kast, op een mooie stapel of zelfs in de etalage?

In de stad Groningen zijn de boekhandels inmiddels rijkelijk voorzien van Leegland-exemplaren, zag ik vanmiddag. Nadat ik de doos met bestelde boeken bij de uitgeverij had gesigneerd, maakte ik even een rondje langs drie boekhandels. Een mooi gezicht: die knallende omslag van Mariƫt Visser overal.

Bij Godert Walter en Uitgeverij Passage staat Leegland pontificaal vooraan in de etalage. Bij Van der Velde aan het A-kerkhof ligt een stapel op de eerste tafel die je ziet als je binnenkomt. Toen een medewerkster mij een foto zag maken, bood ze meteen aan om mij met boek en al te fotograferen. En ze vroeg me of ik een aanbeveling voor Leegland wilde schrijven om bij het boek te zetten. Natuurlijk wilde ik dat!

Even later vond ik Leegland bij Van der Velde aan de Grote Markt op een tafel naast de kassa. En nu kwam een medewerkster me vragen of ik de boeken wilde signeren. Maar natuurlijk. Ik haalde mijn vulpen uit mijn tas en voorzag zes boeken van een handtekening en een spreuk over Leegland. Niet in alle boeken, want dat heb ik vrijdag geleerd tijdens de inloopsigneersessie: niet alle lezers willen dat er iets in hun boek wordt geschreven. Maar mijn dag was weer goed, in ieder geval!