Zonderland op Schiermonnikoog

Zonderland is inmiddels in het hele land te koop of te bestellen in alle boekwinkels. Dat is voor mij als schrijver natuurlijk heel fijn. Ik vraag vandaag speciaal aandacht voor Kolstein Lifestyle & Boeken op Schiermonnikoog: een boekhandel waar je als bewoner en bezoeker van dit mooie eiland terecht kunt voor een heerlijk assortiment aan boeken. En je kunt er ook nog meer moois kopen: spelletjes, hoodies, zeepjes en wat niet al meer. En die boekhandel heeft Zonderland nu ook in de winkel liggen.

Waarom aandacht voor juist een boekhandel op Schiermonnikoog? Omdat ik de afgelopen jaren zo vaak ergens op dat eiland heb zitten schrijven aan Zonderland. Schiermonnikoog ademt inspiratie en elke keer als ik er ben, stromen de woorden op papier.

Op het terras van Noderstraun bedacht ik vorig zomer hoe Zonderland moest aflopen. In de beroemde gelagkamer van Hotel van der Werff schreef ik hoofdstuk na hoofdstuk en in de eetzaal van Hotel Duinzicht schrapte ik duizenden woorden. Op het terras van De Marlijn kwamen er weer nieuwe scènes bij. En toen het boek bijna af was, controleerde ik op Camping Seedune de drukproeven. Natuurlijk kan ik dat ook gewoon thuis allemaal doen, maar op Schiermonnikoog krijg ik vleugels en dat ik hoop dat je dat ook proeft.

Komt mijn eiland ook voor in het boek? Zeker, maar alleen in het voorbijgaan in het volgende fragment over Senna:

Urenlang keek ze haar ogen uit terwijl de zeppelin boven uitgestrekte watervlaktes vloog, over groene eilanden met vervallen kerktorens en ingestorte boerderijen, rijen afgeknapte windmolens langs de woest kolkende Waddenzee en heel in de verte een rode vuurtoren op een eenzame duin.